Ben je een praat-, hoor-, zie- of doe-type ?

Mensen nemen informatie op langs verschillende wegen. Iedere mens heeft zo zijn favoriete leerweg. De ene zal de leerstof graag voor zich zien liggen. Of zich de leerstof proberen voor te stellen. Iemand anders zal de leerstof die hij moet verwerken het liefste horen. Nog iemand anders leert het meeste uit gesprekken die hij met anderen over de leerstof voert. Een vierde persoon heeft het beste resultaat als hij actief met de leerstof kan bezig zijn, als hij iets kan doen.

Je kent ze allemaal. De ene schrijft notablokken vol met de leerstof, de andere leert voortdurend hardop. Iemand anders gaat altijd met de leerkracht of een medeleerling in discussie over de leerstof. De vierde persoon maakt onthoudfiches, doet de proefjes uit de scheikunde- of natuurkundeles opnieuw en dergelijke.

Geen enkele van de vier manieren is de beste. Iedereen moet voor zichzelf uitzoeken welke leerweg het beste bij hem past. Maar één ding is zeker: het beste resultaat behaal je als je de vier wegen met elkaar kunt combineren.

Wil je weten welke leerstijl je hebt? Doe dan deze korte test. Je hebt zes reeksen van 4 uitspraken. Kruis bij elke groep het vakje aan bij die uitspraak die het beste bij je past. Let op: per groep mag je slechts één uitspraak aankruisen.

Je hebt nu in totaal 6 kruisjes gezet, verspreid over vier kolommen. Tel nu per kolom het aantal kruisjes en breng deze totalen over naar het schema op het volgende blad.

Nu je weet welke leerstijl je hebt, kun je op het volgende overzicht opzoeken welke leertips er voor jouw leerstijl gegeven worden. Lees zeker ook de leertips die bij de andere leerstijlen staan. Kies er van elke leerstijl ééntje die je verder wilt uitproberen. Op die manier begin je de vier leerstijlen te combineren.